Kokosowy Pudding Chia Mango&Orange

No dobra nie oszukujmy się …
w tym przepisie ameryki nie odkryłam. Kokosowy pudding  Chia to ubiegłoroczny hit polskiej blogosfery i wcale mnie to nie dziwi, u mnie to również była miłość od pierwszej łyżeczki <3…Ja jednak postanowiłam ten deser troszkę odchudzić i przygotować go  w wersji idealnej na szybkie drugie śniadanie. Wszystkie składniki wystarczy wymieszaj i wstawić na noc do lodówki a potem cieszyć się w pracy zdrowym i tropikalnym drugim śniadaniem.
Moje dzisiejsze słoneczko 😉

chiacover

Składniki na 2 porcje:

  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1  łyżka miodu ( 12 g )
  • 2  łyżki nasion Chia ( 20 g )
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1/2 mango
  • 1/2 małej pomarańczy

Trzepaczką wymieszaj mleko kokosowe z mlekiem roślinnym, ekstraktem z wanilii oraz łyżeczką miodu. Dodaj nasiona Chia i przelej do dwóch szklanek i wstaw do lodówki na 3-4 godzina a najlepiej na całą noc .
Przed podaniem przygotuj mus  z mango. Dojrzałe mango obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Kokosowy pudding Chia podawaj z musem z mango i kawałkami pomarańczy.

P1230211

1 Porcja: 215 kcal

Białko: 4 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 32 g
Błonnik: 6 g

! Jedna porcja puddingu pokrywa 40 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności ( o czym, mam nadzieję wiemy wszyscy 😉 ) bierze także udział w tworzeniu kolagenu–  białka odpowiadającego za elastyczność naszej skóry.

Dodaj komentarz