No dobra nie oszukujmy się …
w tym przepisie ameryki nie odkryłam. Kokosowy pudding Chia to ubiegłoroczny hit polskiej blogosfery i wcale mnie to nie dziwi, u mnie to również była miłość od pierwszej łyżeczki <3…Ja jednak postanowiłam ten deser troszkę odchudzić i przygotować go w wersji idealnej na szybkie drugie śniadanie. Wszystkie składniki wystarczy wymieszaj i wstawić na noc do lodówki a potem cieszyć się w pracy zdrowym i tropikalnym drugim śniadaniem.
Moje dzisiejsze słoneczko 😉
Składniki na 2 porcje:
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka miodu ( 12 g )
- 2 łyżki nasion Chia ( 20 g )
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1/2 mango
- 1/2 małej pomarańczy
Trzepaczką wymieszaj mleko kokosowe z mlekiem roślinnym, ekstraktem z wanilii oraz łyżeczką miodu. Dodaj nasiona Chia i przelej do dwóch szklanek i wstaw do lodówki na 3-4 godzina a najlepiej na całą noc .
Przed podaniem przygotuj mus z mango. Dojrzałe mango obierz ze skórki i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Kokosowy pudding Chia podawaj z musem z mango i kawałkami pomarańczy.
1 Porcja: 215 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 32 g
Błonnik: 6 g
! Jedna porcja puddingu pokrywa 40 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która poza wzmacnianiem odporności ( o czym, mam nadzieję wiemy wszyscy 😉 ) bierze także udział w tworzeniu kolagenu– białka odpowiadającego za elastyczność naszej skóry.